Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις στις γυναίκες

Γενικά ως ουρολοίμωξη αναφέρεται ορίζεται η παρουσία των μικροβίων μέσα στο ουροποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Εκτός από τα βακτήρια λοιμώξεις μπορεί να να προκληθούν σπανιότερα από ιούς ή μύκητες. Ανάλογα με την εντόπιση των μικροβίων λοίμωξη μπορεί να προέρχεται είτε από την ουροδόχο κύστη και ονομάζεται κυστίτιδα, είτε από τον προστάτη και ονομάζεται προστατίτιδα. Όταν τα μικρόβια ανέβουν στους νεφρούς τότε προκαλούν πυελονεφρίτιδα. Οι ουρολοιμώξεις είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις στο ανθρώπινο γένος. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην εμφάνιση ουρολοιμώξεων. Σχεδόν το 50% των γυναικών θα αναπτύξει ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης  στη ζωή τους. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό οφείλεται στο ότι η ουρήθρα στην γυναίκα είναι μικρή σε μήκος και έτσι εύκολα τα μικρόβια μπορούν να έλθουν σε επαφή.

 

Η διάγνωση μίας ουρολοίμωξης γίνεται πάντα από ουρολόγο με την χρήση εξετάσεων όπως η γενική ούρων, η καλλιέργεια ούρων η γενική αίματος και άλλες εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα.

 

Παράγοντες οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις είμαι πολλοί. Τέτοιοι είναι η κακή προσωπική υγιεινή, οι κακές συνήθειες της ούρησης,  διάφορες σεξουαλικές πρακτικές, η στάση των ούρων, η παρουσία καθετήρα στην ουροδόχο κύστη, ο σακχαρώδης διαβήτης και άλλα.

 

Το πιο συχνό μικρόβιο το οποίο προκαλεί ουρολοιμώξεις στον άνθρωπο είναι το κολοβακτηρίδιο.

Σχεδόν 90% των ουρολοιμώξεων οφείλεται σε αυτό το μικρόβιο.

 

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης εξαρτώνται από το φύλλο, από την ηλικία και από τη γενική κατάσταση του ασθενούς. Μία νέα γυναίκα που παρουσιάζει κυστίτιδα συνήθως εκδηλώνεται με συχνοουρία, αιματουρία, πόνο στο τέλος της ούρησης και ίσως πυρετό έως 38 βαθμούς Κελσίου. Ένας άντρας όμως που έχει μικρόβιο στον προστάτη του, δηλαδή πάσχει από οξεία προστατίτιδα, παρουσιάζει βαριά κλινική εικόνα με πυρετό έως 40, ρίγος δυσκολία στην ούρηση. Έτσι ενώ οι γυναίκες μπορεί να θεραπεύσουν μία κυστίτιδα με τη λήψη μιας απλής αντιβίωσης, οι άντρες που πάσχουν από οξεία προστατίτιδα μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

 

Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις στις γυναίκες.

 

Περίπου το 20% των νέων γυναικών αφού παρουσιάσουν μία ουρολοίμωξη θα ξανά παρουσιάσουν ακόμα ένα επεισόδιο μέσα στον επόμενο χρόνο. Πολλές φορές πολλές γυναίκες παρουσιάζουν πολλαπλά επεισόδια και αυτό τις ανησυχεί ιδιαίτερα. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι για μία γυναίκα η οποία έχει ενεργό σεξουαλική ζωή, τρία έως τέσσερα επεισόδια το χρόνο απλών ουρολοιμώξεων (κυστίτιδες) θεωρούνται φυσιολογικά με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής εταιρείας. Όταν τα επεισόδια αυτά των ουρολοιμώξεων είναι κυστίτιδες δηλαδή ουρολοιμώξεις στην ουροδόχο κύστη τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη νεφρική λειτουργία των γυναικών για την οποία αυτές φοβούνται ιδιαίτερα. Μία λάθος πρακτική η οποία παρατηρείται στην ελληνική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια, είναι το γεγονός ότι νέες γυναίκες με το πρώτο επεισόδιο ουρολοίμωξης καταφεύγουν σε φαρμακεία και αγοράζουν πολύ ισχυρές αντιβιώσεις όπως σιπροφλοξασίνη (Ciproxin) οι οποίες δεν χρειάζονται για αυτά τα απλά επεισόδια. Το μόνο που καταφέρνουν είναι δημιουργούν ανθεκτικά στελέχη μικροβίων σε αντιβιώσεις οι οποίες είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση άλλων πολύ πιο σοβαρών λοιμώξεων.

 

Η συμβουλή μας λοιπόν για νέες γυναίκες οι οποίες παθαίνουν συχνές ουρολοιμώξεις είναι να μην καταφεύγουν στην λήψη αντιβίωσης από μόνες τους παρά μόνον κατόπιν συνεννόησης με ουρολόγο.

 

Απλές οδηγίες για την αποφυγή ουρολοιμώξεων στις γυναίκες μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link.

http://www.imop.gr/uroprevent/prolhpsh-ouroloimwksewn

 

Αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων:  Ή αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων στην συνίσταται στην λήψη αντιβίωσης και στην καλή ενυδάτωση του ασθενούς. Όλα αυτά θα πρέπει βέβαια να γίνονται κατόπιν συνεννόησης με ουρολόγο. Ιδιαίτερα συνυπάρχει πυρετός μαζί με την ουρολοίμωξη τότε η ουρολογική εκτίμηση είναι απολύτως απαραίτητη.

 

Σε γυναίκες οι οποίες παρουσιάζουν πάνω από τέσσερα επεισόδια ουρολοιμώξεων το χρόνο ο ουρολόγος μπορεί να συστήσει μακρόχρονη προφύλαξη με κάποιο ήπιο αντιβιοτικό, λήψη αντιβίωσης μετά τη σεξουαλική επαφή και άλλα γενικά μέτρα όπως η κατανάλωση Cranberry.

© 2015 Δρ. Γεώργιος Φατλές, χειρουργός ουρολόγος

Website by Pixelroot