Λιθίαση της ουροδόχου κύστης

Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να διαγνώσει ο ουρολόγος πέτρα στην ουροδόχο κύστη. Οι πέτρες όταν περάσουν από τον ουρητήρα και πέσουν στην ουροδόχο κύστη συνήθως ο ασθενής τις ουρεί εύκολα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι πέτρες παραμένουν στην κύστη και μπορεί να μεγαλώσουν αρκετά σε μέγεθος. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν στη συντριπτική πλειοψηφία άνδρες που συνήθως πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και επειδή δεν μπορούν να ουρήσουν σωστά, παραμένουν ούρα στην ουρδόχο κύστη και δημιουργούν πέτρες. Στις περιπτώσεις αυτές μαζί με την θραύση και αφαίρεση του λίθου πρέπει να γίνεται και αφαίρεση του προστάτη για να μην ξαναδημιουργηθούν. Η επέμβαση γίνεται σχεδόν πάντα δια μέσω της ουρήθρας δηλαδή χωρίς ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

 

Τελειώνοντας το κεφάλαιο της λιθίασης παραθέτουμε μερικά χρήσιμα links όπου μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα για την πρόληψη και τον μεταβολικό έλεγχο της λιθίασης.

 

http://patients.uroweb.org/el/lithoi-nephrou-ouretera/prolepse-ypotropes/

 

http://www.litholink.com/en/STONEEducation

Λίθος ουροδόχου κύστης. Ο ασθενής είχε υποβληθεί σε ανοικτή ριζική προστατεκτομή και λόγω στενώματος ανέπτυξε αυτόν τον ευμεγέθη λίθο που αφαίρεσε ο κ. Φατλές με λαπαροσκοπική μέθοδο.

© 2015 Δρ. Γεώργιος Φατλές, χειρουργός ουρολόγος

Website by Pixelroot