Λιθίαση του ουρητήρα

Ουρητήρας ονομάζεται το σωληνάκι που μεταφέρει τα ούρα από το νεφρό στην ουροδόχο κύστη. Έχει διάμετρο όσο ένα καλαμάκι περίπου. Οι λίθοι που σχηματίζονται στο νεφρό σε ποσοστό 70-80%ς περνάνε μέσα από τον ουρητήρα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εφόσον έχουν διάμετρο έως 4 χιλιοστά. Εάν όμως η πέτρα έχει μέγεθος μεγαλύτερο από 5 χιλιοστά, τότε προκαλούν έντονο πόνο, δηλαδή κωλικό του νεφρού. Σε πολλές περιπτώσεις όταν ‘σφηνώσουν’ στον ουρητήρα προκαλούν στάση των ούρων και υδρονέφρωση του νεφρού. Ο νεφρός μπορεί να παραμείνει απεφραγμένος έως και 2 μήνες χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στην λειτουργικότητά του. Όταν όμως ο νεφρός παραμείνει απεφραγμένος για περισσότερο διάστημα τότε μπορεί να καταστραφεί εντελώς.

 

Η διάγνωση των λίθων του ουρητήρα γίνεται με ακτινογραφία ή ακόμη καλύτερα αξονική τομογραφία.

 

Η αντιμετώπισή τους περιλαμβάνει 3 τακτικές. Στην πρώτη περίπτωση εφόσον ο λίθος έχει διάμετρο έως 4-5 χιλιοστά μπορούμε να περιμένουμε για ένα εύλογο διάστημα, συνήθως έως 1 μήνα, να αποβληθεί από μόνος του. Στην περίπτωση που δεν φύγει ή έχει διάμετρο >5 χιλιοστά τότε πρέπει ο ουρολόγος να επέμβει ώστε να μην κινδυνεύσει ο νεφρός. Δύο είναι οι μέθοδοι με τις οποίες μπορούμε να αφαιρέσουμε έναν λίθο του ουρητήρα. Η εξωσωματική λιθοθρυψία (ESWL) και η ουρητηροσκόπηση (URS)

 

Η εξωσωματική λιθοθρυψία γενικά δεν είναι τόσο αποτελεσματική σε πέτρες του ουρητήρα όσο στο νεφρό. Το ποσοστό των λίθων που σπάνε και αποβάλλονται κυμαίνεται από 30% έως 60%.

 

Η ουρητηροσκοπική λιθοθρυψία (URS) είναι μία μικρή συνήθως επέμβαση κατά την οποία ο ουρολόγος με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων σπάει την πέτρα μέσα μέσα στον ουρητήρα και αφαιρεί όλα τα κομματάκια. Η θραύση του λίθου γίνεται με τη βοήθεια Laser και το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνάει το 95%.

 

Ο κ Φατλές πραγματοποιεί τις περιπτώσεις ασθενών που χρειάζονται ουρητηροσκοπική λιθοθρυψία στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο Λάρισας ή στο Διαβαλκανικό Νοσοσκομείο Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα στο Ασκληπιείο Λάρισας υπάρχει το μοναδικό εγκατεστημένο Laser στη Θεσσαλία για θραύση λίθων. Οι ασθενείς του κ Φατλέ συνήθως εξέρχονται την ίδια μέρα από το νοσοκομείο.

 

Περισσότερες πληροφορίες και σχήματα μπορείτε να δείτε εδώ:

 

http://patients.uroweb.org/el/lithoi-nephrou-ouretera/urs/

 

© 2015 Δρ. Γεώργιος Φατλές, χειρουργός ουρολόγος

Website by Pixelroot