Κονδυλώματα

Πρόκειται για  διογκώσεις του δέρματος που οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων τον γνωστό HPV.  H παρουσία κονδυλωμάτων στον άνδρα είναι αποτέλεσμα επαφής με άτομο που είναι φορέας του ιού. Πρέπει εδώ να τονισθεί πως τα κονδυλώματα μολύνουν το υγιές δέρμα με απλή επαφή συνεπώς δεν απαιτείται ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή για την μόλυνση. Υπάρχουν περίπου 180 διαφορετικοί ιοί που προκαλούν κονδυλώματα αλλά τελικά μόνο μερικοί από αυτούς ευθύνονται για σοβαρές επιπλοκές όπως ο καρκίνος του πέους στον άνδρα και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Τύποι 6 και 11 του ιού προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων , ενώ 16 και 18 προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

 

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια ένα εμβόλιο που προστατεύει από τους τύπους 16,18,6,11 του HPV. Γίνεται σε όλες τις τις νέες κοπέλες πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Το ίδιο εμβόλιο χορηγείται και στους άνδρες στις ΗΠΑ αλλά όχι στη χώρα μας.

 

Τα κονδυλώματα αντιμετωπίζονται  εύκολα με καυτηριασμό θερμό ή ψυχρό, με τοπική αναισθησία. Πολύ συχνά υποτροπιάζουν και απαιτείται επανάληψη της θεραπείας.

 

Στο ιατρείο του κ Φατλέ αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα και με τις δύο μεθόδους.

Εδώ υπάρχουν περισσότερες απαντήσεις σχετικά με τα κονδυλώματα.

http://www.imop.gr/sex/ios-twn-anthrwpinwn-thhlwmatwn-hpv

Περίπτωση ευμεγέθους κονδυλώματος περιγεννητικής περιοχής και στη βάση του πέους.

© 2015 Δρ. Γεώργιος Φατλές, χειρουργός ουρολόγος

Website by Pixelroot