Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

 

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι η 2η πιο συχνή κακοήθεια του ουροποιητικού. Παρατηρείται πιο συχνά στους άνδρες και κυρίως σε καπνιστές.  Μπορεί αδρά να χωριστεί σε 2 μεγάλες κατηγορίες. Τον επιφανειακό καρκίνο και το διηθητικό καρκίνο.

 

Ο επιφανειακός αναφέρεται και σαν θηλώματα της ουροδόχου κύστης. Δεν κάνει μεταστάσεις αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει διηθητικός. Αντιμετωπίζεται με διουρηθρική αφαίρεση και πολύ συχνά υποτροπιάζει και γιαυτό χρειάζεται τακτική παρακολούθηση του ασθενούς με κυστεοσκόπηση.

 

Ο διηθητικός καρκίνος της κύστης είναι επικίνδυνος και μπορεί να κάνει μεταστάσεις. Αντιμετωπίζεται με ολική αφαίρεση της κύστης. (ριζική κυστεκτομή) Τα ούρα μετά την επέμβαση είτε συλλέγονται σε σακουλάκι σε μόνιμη στομία στην κοιλιά είτε μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να δημιουργηθεί νέα κύστη από έντερο και ο ασθενής μπορεί να ουρεί κανονικά.

 

Ο ιατρός έχει αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών με επιφανειακό καρκίνο της κύστης. Έχει επίσης χειρουργήσει περισσότερες από 100 ριζικές κυστεκτομές

 

Περισότερες αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στο παρακάτω Link

 

http://www.imop.gr/ourologikoi-karkinoi/karkinos-kysths

 

http://uroweb.org/guideline/non-muscle-invasive-bladder-cancer/

 

http://uroweb.org/guideline/bladder-cancer-muscle-invasive-and-metastatic/

Ασθενής του κ. Φατλέ  μετά από ολική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης και εκτροπή των ούρων σε στόμια (KATA BRICKER)

© 2015 Δρ. Γεώργιος Φατλές, χειρουργός ουρολόγος

Website by Pixelroot