Ακράτεια ούρων στις γυναίκες

Ως ακράτεια ούρων ορίζεται (από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) ως: η ακούσια απώλεια ούρων η οποία αποδεδειγμένα προκαλεί κοινωνικό πρόβλημα στη γυναίκα. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα και όχι για μια πάθηση. Σχεδόν 4 στις 10 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών παρουσιάζουν μια μορφή ακράτειας ούρων. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα πολλές γυναίκες δεν καταφεύγουν στον Ουρολόγο θεωρώντας ότι η ακράτεια είναι κάτι φυσιολογικό για την ηλικία τους και ότι δεν υπάρχει θεραπεία. Αυτό είναι εντελώς εσφαλμένη άποψη και θα πρέπει να τονισθεί ότι όλες οι μορφές ακράτειας ούρων στις γυναίκες μπορούν να θεραπευθούν.

 

Η ακράτεια των ούρων χωρίζεται σε 3 κατηγορίες

 

Α) Στην ακράτεια από προσπάθεια ή stress ακράτεια: Σε αυτή τη μορφή, η γυναίκα όταν περπατάει, βήχει, χορεύει ή σηκώνει βάρος της φεύγουν ούρα. Αυτή η μορφή της ακράτειας θεραπεύεται πλήρως με μια απλούστατη επέμβαση με την τοποθέτηση μιας συνθετικής ταινίας κάτω από την ουρήθρα. (TOT sling) Ο κ Φατλές είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα που εξειδικεύτηκε στο Παρίσι (2004) στην τεχνική αυτή (TOT sling). Έχει πραγματοποιήσει στο Ιπποκράτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αλλά και ιδιωτικά περισσότερες από 450 τέτοιες επεμβάσεις  με ταινίες με ποσοστά επιτυχίας > 95%. Μετά από την μικροεπέμβαση αυτή, η οποία μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, η ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα. Επιπλοκές δεν υπάρχουν, η πιο σοβαρή που έχει αντιμετωπίσει ο ιατρός κ Φατλές είναι ήπιος πόνος στην έσω επιφάνεια των μηρών.

 

Β) Στην ακράτεια από έπειξη (Urge incontinence): Σε αυτή τη μορφή ακράτειας, η γυναίκα δεν προλαβαίνει να πάει στην τουαλέτα όταν της έρχεται να ουρήσει και βρέχεται. Οφείλεται σε υπερδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης. Αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπεία της ουροδόχου κύστης.

 

Γ) Στην μικτή ακράτεια: Σε αυτή τη μορφή ακράτειας συνυπάρχουν οι 2 προηγούμενες μορφές και η θεραπεία εξατομικεύεται από τον Ουρολόγο.

 

Περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στο παρακάτω Link:

http://www.imop.gr/uroinfo-urinary-incontinence

 

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις κατευθυντήριες οδηγίες (Guidelines) της Ευρωπαικής Ουρολογικής Εταιρίας στα Ελληνικά.

http://uroweb.org/guideline/urinary-incontinence/

© 2015 Δρ. Γεώργιος Φατλές, χειρουργός ουρολόγος

Website by Pixelroot